Do kuchyně nevstoupila s tím, že má jasný cíl nebo sen. Halyna říká, že pečení nikdy nebylo její vášní v tom romantickém smyslu slova. Brala ho spíš jako základní dovednost. Až když začala péct pro rodinu a známé, zjistila, že se do toho světa pomalu propadá. „A pak už nebylo cesty zpět,“ říká s úsměvem.

A jak se na palubu Pilot Cafe dostala? Bylo to, jako kdyby si ji kavárna sama našla. „Reklama na cukrářku do Pilot Cafe na mě několikrát vyskočila a nakonec jsem si řekla, proč ne. Odpověděla jsem na inzerát, přišla na pohovor, pak na zkoušku. Anež jsem si to stihla uvědomit, stala se ze mě cukrářka v Pilotu,“ vzpomíná.

Dnes je hlavní oporou týmu a má v kuchyni svůj letový řád. Každý den se převleče, vydezinfikuje si pracovní stůl apustí sedo práce. Ta má jasný rytmus: doplnit vitrínu, zkontrolovat dorty, naplánovat pečení, připravit korpusy, tvořit dezerty, znovu doplnit, uklidit. A přestože jde o rutinu, Halyna v ní nachází prostor pro kreativitu i klid.

Na otázku, co ji na pečení baví nejvíc, odpovídá bez váhání: „V cukrářském umění neexistují žádné hranice. Pořád je kam se posouvat. I když si myslíš, že už to umíš, vždycky se najde něco, co se učit. “A tak není divu, že nedokáže vybrat pouze jeden dezert, na který by byla pyšná. Každý má v jejím srdci své místo a v každém je i kousek jí samotné.

Jako největší výzvu vnímá právě to neviditelné – dostat se lidem k srdci. „Chci, aby dezert člověku zlepšil den. Třeba jen trošku. Aby zkrátka odcházel šťastnější, než přišel,“ přiznává. A to se rozhodně daří nejen u nejoblíbenějšího zákusku pasažérů, kterým je podle ní karamelový cheesecake. A proč? „V jednoduchosti je krása,“ říká klidně, jako by mluvila nejen o dortu, ale i o svém přístupu k práci.

Za svou kariéru zažila i úsměvné momenty způsobené chybou. Třeba když zapomněla dát do cheesecaku cukr – a to hned do čtyř najednou. „Znělo to jako průšvih, ale nakonec nám chutnal i bez cukru. Recept jsem upravila a od té doby děláme lehčí verzi,“ směje se.

Když zrovna nepeče, nejradši běhá, aby si vyčistila hlavu a načerpala novou inspiraci. Také tráví čas s rodinou, čte a zajímá se o astrologii inumerologii. Kdyby měla vybrat jednu píseň, která by ji doprovázela při příchodu do kuchyně, zvolila by Get You The Moon (Kina ft.Snow). Tichá, citlivá, ale silná–jako ona.

Halyna působí tiše a skromně, ale její práce mluví za ni – a to velmi barvitě i hlasitě. A skrze své dezerty oslovuje naše pasažéry tak, že se přistání u nich stává jejich rituálem i terapií.

Halyna - Pilot Cafe
Halyna - Pilot Cafe